• Gedeeldverleden.nl
  • Levensverhalen
  • Bedrijfsgeschiedenissen
  • Interviews
  • Werkwijze
  • Algemene voorwaarden
  • Over
  • Contact
  • Links
  • Blog (volgt...)

Over

Marilou den Outer, historicus en journalist
Foto

over mij

Picture
'Vertel nog eens over vroeger!' Vaak heb ik dit als kind gevraagd. Opa van vaders kant en oma van moeders kant hadden altijd wel iets te vertellen. Opa over zijn tijd, toen hij nog niet getrouwd was, op Spitsbergen. Sterke verhalen natuurlijk - hij had 'oog in oog gestaan met een ijsbeer'. En bij oma hadden haar zoons, mijn ooms, zich in de oorlog verstopt om de Arbeitseinsatz te ontlopen. Ze zaten onderaan de trap, onder het vloerluik, in een piepkleine, donkere ruimte tussen aanmaakhoutjes. Prachtig, die verhalen.

Schrijven werd mijn vak. Sinds mijn twintigste ben ik er professioneel mee in de weer geweest. Eerst als verslaggeefster voor de Haagse krant Dagblad Het Binnenhof, tijdens mijn studie geschiedenis werkte ik freelance voor de Leidse Courant, daarna voor diverse bladen en van 1999 tot 2015 werkte ik aan mijn eigen online magazine over China, geledraak.nl.
Sinds 2015 werk ik als freelance verslaggeefster voor de huis-aan-huis-bladen van Buijze pers, het Bloemendaals en Heemsteeds Nieuwsblad en de Haarlemmer. 
In 2016 ben ik begonnen met klarinetspelen. Een prachtige ontdekking waar ik volop van geniet. Met veel genoegen werk ik dan ook als vrijwilligster voor de redactie van magazine de Klarinet.

Verschenen publicaties
Maar ook geschiedenis blijft mijn passie. Die draad heb ik weer opgepakt met mijn bedrijf gedeeldverleden.nl waar ik historie en journalistiek fijn kan combineren.

Aan de slag zijn met verhalen van mensen en bedrijven, en mensen begeleiden die zelf een levensverhaal schrijven - dit is een mooie creatieve uitdaging, die ik graag aanga.

In boekvorm zijn inmiddels twee door mij geschreven levensverhalen van particulieren verschenen, en juni 2017 ook een bedrijfsgeschiedenis: 'De winkel die er niet mocht komen; Het verhaal van de Bennebroekse oud-supermarktondernemer Karel Zwetsloot'. Dit bevat het levensverhaal van Karel Zwetsloot (1940) die al als kleine jongen in het winkelbedrijf van zijn vader werd betrokken. Voor schooltijd bijvoorbeeld de bestelling opnemen bij de nonnen van het St. Luciaklooster en als veertienjarige deed hij de hele boekhouding. Het tweede deel gaat over de vele plannen die hij als supermarkteigenaar heeft laten ontwikkelen voor modernisering van de winkel. Ondanks herhaalde toezeggingen van het gemeentebestuur kon geen van de plannen uiteindelijk worden gerealiseerd. Karel Zwetsloot wilde zijn verhaal via dit boek aan zijn kleinkinderen vertellen, maar ook andere geïnteresseerden kunnen een exemplaar van het boek bij hem opvragen. Zolang de voorraad strekt uiteraard. 

















Inspiratie & kennis
Een andere inspiratiebron zijn levensverhalen die ik eerder las. Een van mijn favorieten is Het Zwijgen van Maria Zachea, het boek dat Judith Koelemeijer over haar familie in de Zaanstreek schreef. Prachtig taalgebruik, en zeer knap geconstrueerd.
Mooi  vond ik ook het boek Niets Weerstaat de Nacht van Delphine de Vigan, die een reconstructie schreef van het leven van haar moeder. Bijzonder is dat De Vigan in het boek haar worstelingen met de lezers deelt: wat is nu de 
échte waarheid van haar moeder? Een vraag die ook Adriaan van Dis in  'Ik Kom terug' (2014), eveneens een geschiedenis van zijn moeder, bezighoudt. 

Hoewel ik al ruim dertig jaar schrijf - er is altijd wat bij te leren! Zo volgde ik de bijzondere schrijfcursus Socratisch Schrijven, bij schrijfster/filosofe Marjan Slob, die me leerde op andere manieren naar teksten te kijken. 
Ook volgde ik de cursus Mijn Leven In Fragmenten, gegeven door Marie-Elise van den Brandt, psycholoog gespecialiseerd in het werken met ouderen met dementie. Mijn Leven In Fragmenten is tevens de naam van een methode om in gesprek te gaan met ouderen met dementie (ontwikkeld door Reliëf). 



    Meer weten over levensverhalen en bedrijfsgeschiedenissen? stuur aub een bericht

Versturen

  • Levensverhalen
    Bedrijfsgeschiedenissen
    Interviews